пʼятниця, 2 жовтня 2015 р.

1 жовтня - Міжнародний день музики

Математика і музика. На перший погляд здається, що нічого спільного в них немає. Але варто лише задуматись і зв'язок відразу знайдеться.
Музика немислима без нот, кожна з яких має свою тривалість. Рахуючи тривалість нот "раз-і-два-і-три-і", називаємо початок натурального ряду. А такі назви тривалості нот, як "половина", "четвертина", "восьма", "шістнадцята" і т.д., говорить про безпосередній зв'язок математики і музики. І це найпростіші приклади.
Найскравішим прикладом поєднання математики і музики є дослідження Піфагора. Він був видатним математиком, але він ще й був прерасним музикантом. Піфагор першим здогадався про існування природного звукоряду. Щоб це довести Піфагор побудував напівінструмент, напівприлад -монохорд. Це був продовгуватий ящик з натягнутою зверху струною. Під струною Піфагор накреслив шкалу, щоб зручніше було ділити струну на частини. З монохордом було проведено багато досліджень та експерементів, у результаті яких Піфагор отримав математичне пояснення звучання струни, що коливається. Струна по різному звучить залежно від довжини і товщини. Досліди Піфагори лягли в основу науки, яка називається акустикою. Піфагор навіть і непідозрював, що його прилад стане музичним інструментом. Але його буде змінено. Ящик стане плоским і таким, що його зручно буде тримати на колінах. Дерево для виготовлення стали підбирати , прагнучи досягти чіткості та краси звуку. І що найголовніше - поступово збільшувалася кільксть струн. У різних народів цей інстумент називався по різному. У росіян -гуслі, у вірмен - канон, у карелів-кантем. Але звукоряд Піфагора був недосконалим. Досконалим він став завдяки математичним розрахункам Веркмейстера-знаменитого органіста і теоретика музики.  
Якщо подивитися на клавіатуру фортепіано, можна помітити, що вона розділена на сім частин (октав), у кожній з яких сім білих і п'ять чорних клавіш. Це зараз здається, що інакше і бути не може. Але свого часу відкриття Веркмейстера було революцією у музиці. 
Найкращим прикладом поєднання музики і матемтики є ЕОМ, яка складає музику та інтерпретую її. 
Доведено, що діти, які займаються музикою, легше засвоюють математику.


Немає коментарів:

Дописати коментар